Święta to czas który kojarzy się nam z choinką, prezentami ale także świątecznymi pierniczkami! Pieczenie pierników to super zabawa, ale przede wszystkim okazja do spędzenia miło czasu z naszymi dziećmi, czy to z młodszymi czy troszkę starszymi 😉
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kakao (jeśli używasz). Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło (lub olej kokosowy) z miodem, mieszając, do momentu aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do suchych składników dodajemy jajko, następnie wlewamy przestudzoną mieszankę miodowo-maślaną i 2 łyżki mleka. I mieszamy łyżką lub rękami, do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możemy dodać jeszcze odrobinę mleka. Następnie formujemy ciasto w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ułatwi nam to wałkowanie;-)
Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3–5 mm. Kiedy będzie już gotowe możemy wykroić wzory, używając specjalnych foremek w kształcie gwiazdek, serduszek, choinek lub innych świątecznych wzorów, aby wyciąć pierniczki.
Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 8–10 minut, aż brzegi pierniczków lekko się zarumienią. Musimy uważać, aby ich nie przepiec. Nasze pierniczki powinny być lekko miękkie po wyjęciu z piekarnika.
Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do ostygnięcia. Gdy będą już zimne, dekorujemy je według uznania naturalnymi dodatkami, takimi jak miód, suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe lub naturalny lukier.